Antivirus software op uw macOS

Veel consumenten onderschatten het belang van het installeren van een goede virusscanner op hun Mac, Macbook, iPhone of iPad. Hoewel Apple-apparaten zelden het doelwit zijn van hackers, is het toch sterk aan te raden om een Mac te voorzien van hoogwaardige antivirussoftware. Voorbeelden hiervan zijn de antivirusprogramma’s van producenten zoals Intego en Bitdefender. Het gevaar ligt namelijk niet alleen bij hackersaanvallen; zelfs het bezoeken van kwaadaardige websites kan ernstige gevolgen hebben. In de afgelopen jaren is het aantal websites met schadelijke inhoud voor Mac-gebruikers aanzienlijk toegenomen.

Dit artikel belicht het belang van antivirus software bij het beschermen van uw Mac tijdens het surfen op internet. Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van het bezoeken van besmette websites. Heeft u bijvoorbeeld al eens gehoord van WannaCry, of soortgelijke “ransomware”?

Werking van antivirus software op een Mac

Door een goede virusscanner te installeren op uw Mac, Macbook, iPhone of iPad kunt u de kans op aanvallen en systeemschade aanzienlijk verkleinen. De meeste antivirusprogramma’s blijven op de achtergrond draaien en controleren voortdurend op de aanwezigheid van schadelijke virussen of malware op uw apparaat. Als er iets verdachts wordt gedetecteerd, ontvangt u onmiddellijk een waarschuwing. Vervolgens kunt u het programma blokkeren, verwijderen of in quarantaine plaatsen.

Ook tijdens het bezoeken van websites analyseert de virusscanner op uw macOS de veiligheid van de site. Als een website als schadelijk wordt beschouwd voor uw computer, ontvangt u een waarschuwing. Op die manier kunt u de site tijdig verlaten om schade te voorkomen.

Gebruik van een firewall voor veilig internetten

Het vermogen van antivirus software om veilig internetten op uw Mac mogelijk te maken, wordt mede verklaard door het gebruik van een firewall. Een firewall fungeert als een poortwachter tussen de website (de server die de website host) en uw computer. Wanneer de server kleine gegevenspakketten naar uw computer stuurt, controleert de firewall of deze mogelijk schadelijk zijn. Als dat het geval is, ontvangt u een waarschuwing en kunt u de website vroegtijdig verlaten. Het pakketje wordt dan geblokkeerd, waardoor uw computer onbeschadigd blijft.

Ook bij e-mailverkeer via uw computer is de firewall essentieel. De firewall analyseert de binnenkomende e-mailberichten en beoordeelt op basis van verschillende kenmerken of een bericht schadelijk kan zijn voor uw Mac of Macbook. Als dat het geval is, ontvangt u een waarschuwing. Vervolgens kunt u zelf beslissen of u het bericht toestaat of direct verwijdert.