Home » Beste clouddiensten 2024

Beste clouddiensten 2024

laatste update:

Clouddiensten

In dit artikel vindt u uitleg over verschillende functionaliteiten die clouddiensten aanbieden. De prijzen en snelheden lopen behoorlijk uit een. Meer Gigabytes is niet altijd beter. Dit geldt ook voor de snelheden die weergegeven in de tabel hieronder. Onderaan de tabel vindt u meer informatie over de meerwaarde van de Upload- en downloadsnelheid. Alle onderstaande clouddiensten hebben de mogelijkheid een gratis account aan te maken (beperkte functionaliteit). Wilt u echter meer functionaliteiten of bent u een zakelijke gebruiker dan dient u een abonnement af te sluiten. Onderstaand zijn de betaalde varianten met elkaar vergeleken.

Google Drive
OneDrive
Stack
Box
Dropbox
iCloud Drive
Sync
Instap/Basic abonnement
2TB (€138,-)
1TB (€69,00,-)
2TB (€120,-)
100GB (€96,-)
1TB (€99,-)
50GB (€12,-)
500GB (€45,-)
Uitgebreider abonnement
Business Plus 5TB (€207,-)
Microsoft 365 Family 6TB (€99,-)
10TB (€600,-)
1TB (€120,-)
2TB (€90,-)
Snelheid
Uploadsnelheid
175 Mbits
130 Mbits
48 Mbits
34 Mbits
23 Mbits
4 Mbits
5 Mbits
Downloadsnelheid
350 Mbits
180 Mbits
28 Mbits
80 Mbits
205 Mbits
125 Mbits
28 Mbits
Diverse Functies
Encryptie
AES-128
SSL
AES-256
AES-256
AES-256
AES-256
AES-256
Zero knowledge Encryptie
Mappen delen met anderen
Bestanden delen via link
Versiebeheer
Besturingssystemen
Windows, macOS, Android, iOS
Windows, macOS, Android, iOS
Windows, macOS, Android, iOS
Windows, macOS, Android, iOS
Windows, macOS, Android, iOS
Windows, macOS, iOS
Windows, macOS, Android, iOS
Extra's
Opslag gedeeld met diverse Google onderdelen
Office 365 - Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, Outlook, Defender, Teams

Voordelen van het gebruik van clouddiensten

Het gebruik van clouddiensten biedt tal van voordelen die u kunnen helpen uw workflow te verbeteren en uw gegevens veilig te houden. Enkele van deze voordelen zijn onder andere:

  • Toegankelijkheid: Clouddiensten stellen u in staat om uw bestanden en gegevens vanaf vrijwel elke locatie met internettoegang te benaderen. Dit vergemakkelijkt samenwerking op afstand en flexibel werken.
  • Automatische back-up: Veel clouddiensten bieden automatische back-upmogelijkheden, wat betekent dat uw gegevens veilig worden bewaard, zelfs als uw apparaat defect raakt of verloren gaat.
  • Schaalbaarheid: U kunt de opslagruimte en functionaliteiten van clouddiensten meestal aanpassen aan uw behoeften. Hierdoor kunt u eenvoudig upgraden of downgraden naar gelang uw situatie verandert.
  • Samenwerking: Clouddiensten ondersteunen vaak samenwerkingstools zoals gedeelde documenten en realtime bewerkingen, waardoor teamwerk efficiënter wordt.
  • Beveiliging: Toonaangevende clouddiensten investeren sterk in beveiliging en gegevensversleuteling om ervoor te zorgen dat uw informatie veilig blijft.
  • Kostenbesparing: Het gebruik van clouddiensten kan vaak kosteneffectiever zijn dan het beheren van uw eigen fysieke servers en infrastructuur.
  • Extra bescherming bij ransomware: Naast de beste antivirus software mag een goede back-up niet ontbreken.

Het kiezen van de juiste clouddienst

Bij het kiezen van een clouddienst is het belangrijk om uw specifieke behoeften en budget in overweging te nemen. Denk na over de aard van uw werk, de hoeveelheid gegevens die u wilt opslaan, de mate van beveiliging die u nodig heeft en het type samenwerkingstools dat uw team zal gebruiken. Het vergelijken van de verschillende clouddiensten op basis van deze factoren kan u helpen de juiste keuze te maken.

Overwegingen voor gegevensprivacy

Als privacy belangrijk voor u is, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken welke clouddiensten Zero Knowledge Encryption (nul-kennisencryptie) aanbieden, zoals eerder vermeld. Dit geeft u extra gemoedsrust dat uw gegevens volledig privé blijven.

Upload- en downloadsnelheid

Dit zijn twee belangrijke factoren om prettig te kunnen werken. De uploadsnelheid is wellicht iets belangrijker dan de downloadsnelheid. In de tabel hierboven is duidelijk te zien dat de snelheden nogal uiteen kunnen lopen.

Dit heeft met verschillende factoren te maken. Het is niet alleen afhankelijk van de snelheid bij de back-up provider. De thuis/zakelijke internet verbinding speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol. In de meeste gevallen is de Uploadsnelheid 10% van de Downloadsnelheid. Laten we uitgaan van een 40 Megabit per second (Mbps) downloadsnelheid de upload ligt dan op ongeveer 4 Mbps.

  • Downloadsnelheid 40 Mbps = 5 MB/s
  • Uploadsnelheid 4 Mbps = 0.5 MB/s

Bij de gemiddelde zakelijke verbinding ligt deze verhouding iets gunstiger 20%. Bij 100% glasvezel is de snelheid meestal aan elkaar gelijk 40/40. Als u twijfelt over de snelheid van uw eigen internetverbinding raden wij aan om een internet speedtest doen.

Zero knowledge Encryptie

Zero knowledge Encryptie betekent dat de bestanden/data, die door de gebruiker bij de clouddienst zijn opgeslagen, niet inzichtelijk zijn voor de online back-up provider. Stel de overheid wil inzicht in de data van een bepaalde gebruiker dan is het niet mogelijk deze data in te zien. Dit staat ook wel bekend als private key encryption en/of personal encryption.

De versleuteling van data wordt randomly gegenereerd. Alleen de betreffende gebruiker heeft de mogelijkheid de bestanden te ontsleutelen.

Versiebeheer

Met versiebeheer worden verschillende wijzigingen bijgehouden van bestanden of mappen. Stel u heeft een .docx bestand en deze is meermaals bijgewerkt en opgeslagen. Vervolgens ziet u een grote fout in het bestand dan kunt u met versiebeheer eenvoudig terug naar de vorige versie van het bestand.

Office 365

Office 365 is een online Microsoft office variant. Deze komt in de vorm van een vast bedrag per maand/jaar. U krijgt de beschikking over de nieuwste office versie. Het instap pakket beschikt over Word, Excel, Powerpoint en OneNote. Deze is eventueel uit te breiden met outlook en/of andere office applicaties.