Home » Beste virusscanner 2024

Beste virusscanner 2024 voor Windows

laatste update:

Virusscanners zijn er in vele soorten en maten, met verschillende merken en prijsklassen waaruit u kunt kiezen. U vindt gratis virusscanners, maar ook uitgebreidere en duurdere antiviruspakketten. Het kan lastig zijn om in te schatten welke antivirus software het meest geschikt is voor u als consument. Waarom zou u bijvoorbeeld niet gewoon een gratis virusscanner nemen? Uw keuze hangt af van verschillende factoren. In dit artikel ontdekt u wat de beste virusscanner van 2024 is. Alle testresultaten zijn verwerkt in een overzichtelijke tabel. Daarnaast leggen wij uit waar u op moet letten bij het kopen van antivirus software, waarom een gratis virusscanner niet altijd voldoende is, en hoe u de antivirus software kunt vinden die het beste bij u past.

BitDefender Antivirus 2024
McAfee Antivirus 2024
Norton Antivirus 2024
AVG Antivirus 2024
Panda Antivirus 2024
De laagste prijs:
Vanaf prijs 1 apparaat:
€ 19,95
€ 19,99
€ 29,99
€ 17,49
Vanaf prijs 3 apparaten:
€ 19,99
€ 29,95
€ 39,99
€ 37,99
€ 23,49
Hoofdvestiging:
Roemenië
Verenigde Staten
Verenigde Staten
Tsjechië
Spanje
Virusscanner
Bescherming Score
99,9%
99,9%
99,9%
99,9%
99,9%
Gebruikersgemak
9.5
9.0
8.0
8.5
8.0
Valse meldingen
0
0
0
3
7
Systeem belasting (gem)
16%
11%
11%
15%
15%
19%
Functies
Kwetsbaarheidsscanner
Anti-Ransomware
Anti Rootkit
Anti Malware
Anti Phishing
Anti Spyware
Antivirus
File Advisor
Search Advisor
URL Advisor
USB Controle
Laptop stand
Gamer mode
E-mail Bescherming
Gedragsdetectie
Antivirus ondersteuning / Help & Support
Telefonische Support
E-mail
Live Chat
FAQ / Forum
24×7 Tech Support
Besturingssystemen
Windows 11
Windows 10
Certificaten
AV-Test Certivicaat
Performance Test
Virus Bulletin 100 Award

In deze test hebben we enkel de beste virusscanners meegenomen. Alle genoemde pakketten zijn geschikt voor zowel Windows 10 als 11 en betreffen het instappakket van elke leverancier. Indien u op zoek bent naar meer uitgebreide beveiligingspakketten, raden wij de vergelijking van Internet Security of Total Security aan. Deze uitgebreide software bevat extra functies zoals een firewall, ouderlijk toezicht en anti-diefstal voor smartphones.

De test vond plaats in de eerste week van deze maand. Gedurende deze test hebben we 23 pakketten geëvalueerd op verschillende factoren, waaronder betrouwbaarheid, gebruikersgemak en installatieprocedure. Bovendien hebben we elke virusscanner blootgesteld aan een aanzienlijke hoeveelheid “zero-day” malware. Hierbij hebben we niet alleen gekeken naar de detectie, maar ook naar de verwijderingsprocedure. Op dit punt onderscheidt de beste virusscanner zich ten opzichte van de concurrentie.

Waarom heeft u een goede virusscanner nodig?

Onze gebruikte apparaten worden steeds geavanceerder, waardoor we ook steeds meer belangrijke informatie opslaan. Deze gegevens bevinden zich op onze computers, tablets en telefoons. Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig wel een app voor bankzaken, en bedrijven slaan hun klantgegevens digitaal op. Daarnaast kunnen ook persoonlijke foto’s en video’s van grote waarde zijn. Het is vanzelfsprekend dat u niet wilt dat deze gegevens verloren gaan of in handen vallen van onbevoegden. Daarom is het essentieel om gebruik te maken van een goede virusscanner die uw apparaten beschermd tegen externe bedreigingen.

Niet alleen worden onze digitale apparaten steeds slimmer, ook kwaadwillenden zoals cybercriminelen weten steeds beter hoe ze via het internet toegang kunnen krijgen tot uw gegevens. De bedreigingen op het internet variëren van malware en virussen tot phishingwebsites en ransomware. In het ergste geval kunnen online criminelen belangrijke (persoonlijke) gegevens stelen of uw apparaat ‘gijzelen’. Goede antivirus software kan uw computer, smartphone of tablet beschermen tegen al deze gevaren.

Soorten virusscanners en wat een virusscanner de beste maakt

Over het algemeen heeft antivirus software twee belangrijke taken: voorkomen dat kwaadaardige software zich op uw computer, tablet of telefoon kan installeren, en virussen die zich al op een van uw apparaten bevinden detecteren en verwijderen. Het weren van virussen en andere schadelijke software op een systeem wordt ook wel proactieve bescherming genoemd. Deze eigenschap bepaalt voor een groot deel hoe goed een virusscanner is. Als het voor een virus onmogelijk is om zich op uw systeem te nestelen, is het immers ook niet nodig om het te verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen.

Gratis virusscanners zijn niet voldoende

Uit onafhankelijke tests van bijvoorbeeld de Consumentenbond en diverse testlaboratoria blijkt dat gratis virusscanners uw systeem niet voldoende beschermen. Gratis antivirus software beschermt uw computer, tablet of smartphone namelijk alleen tegen bekende virussen. De gevaren op het internet omvatten tegenwoordig meer dan alleen traditionele virussen. Denk hierbij aan zeer geavanceerde malware of ransomware waarbij de virus signature veranderd.

Als u ook effectief beschermd wilt zijn tegen zeer actuele en recente dreigingen zoals zero-day malware, phishingwebsites of ransomware, dan heeft u uitgebreidere betaalde antivirus software nodig. Deze software houdt nauwlettend de processen op uw computer in de gaten. Het grote verschil tussen de gratis en betaalde opties is dat de betaalde antivirus alle software en applicaties in de gaten houdt. De software controleert op afwijkend gedrag van uw computer, en zelfs van het thuisnetwerk, en zal direct actie ondernemen bij detectie van verdachte activiteiten. Meer traditionele virusscanners daarentegen kijken voornamelijk naar bekende virusdefinities en scannen op deze manier uw computer.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat ‘gratis’ niet echt gratis is. Veel aanbieders van gratis antivirus software verzamelen uitgebreide gegevens over hun gebruikers. Dit omvat alles van uw volledige internetgeschiedenis en online aankopen tot de software die u gebruikt. Deze gegevens worden verzameld, netjes gebundeld en uiteindelijk verkocht. Privacy is in deze context een groot vraagteken. Door deze gratis software te gebruiken, stemt u in met dergelijke praktijken. Het is cruciaal om bewust te zijn van deze voorwaarden voordat u beslist om voor een gratis antivirus oplossing te gaan.

Hoe werkt een virusscanner?

De meeste betaalde virusscanners werken, in de basis, op een vergelijkbare manier. Ze beschermen uw systeem in meer of mindere mate tegen virussen, malware, ransomware, spyware en phishingwebsites door gebruik te maken van definities en handtekeningen. Deze programma’s controleren bijvoorbeeld live of de websites die u bezoekt veilig zijn en of er geen schadelijke software binnenkomt via uw e-mail of USB-aansluiting. Daarnaast houden deze beveiligingspakketten uw computer real-time in de gaten. Alle processen worden voortdurend gemonitord en afwijkend gedrag wordt direct herkend, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) vaak wordt toegepast.

Naast deze basisfuncties bieden uitgebreidere versies vaak extra mogelijkheden, zoals een ingebouwde wachtwoordmanager of ouderlijk toezicht. Moderne antivirus software biedt ook vaak de optie om back-ups te maken en uw systeem te herstellen, waardoor u belangrijke gegevens zoals foto’s en video’s veilig kunt opslaan en beschermen tegen verlies door bijvoorbeeld een computercrash of een ransomware-aanval.

Door alle functies op een rij te zetten, kunt u inschatten in hoeverre een bepaald antivirus programma uw systeem beschermt tegen verschillende gevaren. Welke virusscanner in uw specifieke geval het beste is, hangt echter af van hoe u uw computer, tablet of smartphone gebruikt, het soort werk dat u doet, en vooral wat u zelf belangrijk vindt. Hoewel sommige functies misschien op dit moment niet van belang lijken, kan dit in de toekomst veranderen. Wij zijn van mening dat meer functies over het algemeen een beveiligingspakket beter maken, omdat uw systeem zo breed mogelijk wordt beschermd.

Gebruiksgemak is ook van groot belang.

Hoe eenvoudig is het bijvoorbeeld om het antivirus pakket te installeren en worden updates automatisch geïnstalleerd? Een goede klantenservice is ook belangrijk voor consumenten. Is er bijvoorbeeld een telefonische helpdesk beschikbaar voor problemen, of kunt u communiceren via een chatfunctie? Biedt de leverancier ondersteuning als uw systeem daadwerkelijk besmet raakt met een virus?

Besturingssysteem is een andere overweging bij het kopen van antivirus software. Controleer altijd of de virusscanner compatibel is met het besturingssysteem van uw apparaat, of het nu Android, iOS of een ander systeem is. Sommige antivirus pakketten bieden licenties voor meerdere apparaten en kunnen op verschillende besturingssystemen worden geïnstalleerd. Als dit het geval is, controleer dan of de software geschikt is voor alle besturingssystemen van al uw apparaten. De meeste Internet Security-pakketten bieden standaard bescherming voor drie apparaten.

De test, bescherming en betrouwbaarheid

In de uitgebreide tabel vindt u alle functies en beoordelingen per virusscanner. De verschillende pakketten zijn grondig getest op de mate van bescherming, betrouwbaarheid, gebruikersgemak, beschikbare functies en de belasting voor uw besturingssysteem. Hierdoor kunt u snel en overzichtelijk zien welke mogelijkheden de verschillende pakketten bieden. Daarnaast ziet u welk merk de beste virusscanner levert. Dit is uiteraard een momentopname. De bovenstaande pakketten behoren allemaal tot de beste in de markt.

Welke antivirus is het beste?

Ieder jaar brengen antivirusleveranciers nieuwe versies op de markt. Het is moeilijk te zeggen welke antivirus het beste is, omdat dit regelmatig, bijna maandelijks, verandert. Wij testen iedere drie maanden een uitgebreid aanbod securityproducten en proberen u een zo goed mogelijk beeld te geven. Zoals eerder aangegeven behoren alle bovenstaande leveranciers tot de beste in de securitymarkt. Bij geen van deze leveranciers zou u een miskoop doen. Ze voldoen allemaal aan de standaard om u veilig online te houden!

Is antivirus nodig voor Windows 10 of Windows 11?

Antivirussoftware is een basisbescherming die op elk besturingssysteem geïnstalleerd dient te worden, of het nu gaat om Windows, macOS, iOS of Android. Hoewel Windows steeds veiliger wordt met ingebouwde beveiligingssoftware, raden wij nog steeds aan om een gespecialiseerde virusscanner oplossing te gebruiken. Deze pakketten zijn uitgebreider en bieden meer beschermingsopties. Het is daarom ook raadzaam om antivirusoplossingen op uw smartphone of tablet te installeren, naast uw Windows 10 of Windows 11-computer.

Virusscanner uitslag

Wat is de beste virusscanner? Zoals eerder vermeld, komen virusscanners in verschillende varianten en merken. Bekende namen zoals Bitdefender, Norton, Panda en McAfee presteren allemaal goed in tests. Ongeacht welk merk je kiest, kun je ervan uitgaan dat je systeem goed beveiligd is. Uit de tests blijken McAfee en Bitdefender als beste naar voren te komen. Beide systemen bieden uitstekende bescherming tegen malware en een goede kwetsbaarhedenscanner. Bovendien is McAfee al twee jaar op rij verkozen tot beste antivirussoftware van het jaar.

Het voordeel van McAfee is dat het een licht programma is, waardoor uw computer niet trager wordt. Bovendien biedt McAfee een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Wat is beter: antivirus of internet security?

Antivirussoftware biedt basisbescherming voor uw computer. Internet Security omvat alle functies van antivirussoftware met extra uitbreidingen, zoals een firewall of ouderlijk toezicht. Over het algemeen geldt dat meer functies vaak beter zijn, mits u daadwerkelijk gebruikmaakt van de extra functionaliteit.

Persoonlijke voorkeuren

Wij raden altijd aan om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van antivirussoftware. Als u bijvoorbeeld veel games speelt, vindt u het misschien belangrijk om tijdens het spelen geen last te hebben van meldingen. Als u kinderen heeft, wilt u misschien gebruik kunnen maken van ouderlijk toezicht. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de verschillen in functies tussen de diverse merken en te bepalen waar uw behoeften liggen.

Conclusie

De beste virusscanner op dit moment is die van Bitdefender en McAfee, beide komen als beste uit de test en bieden de meeste mogelijkheden aan. Echter, met alle betaalde pakketten van bekende merken zoals Norton, AVG en Panda bent u goed beschermd. Het belangrijkste bij het kiezen van antivirussoftware is om te kijken waar uw behoeften liggen.

Het beste virusscanner 2024 testoverzicht is als volgt:

  • McAfee Antivirus
  • Bitdefender Antivirus plus
  • Norton Antivirus Deluxe
  • AVG Antivirus
  • Panda Dome Essential
  • avast! Antivirus