Home » Beste virusscanner 2024 » Alles over antivirus software

Alles over antivirus software

laatste update:

Antivirussoftware is beschikbaar in verschillende varianten en prijsklassen, variërend van gratis virusscanners tot uitgebreide total security-pakketten. Is het de moeite waard om te investeren in betaalde antivirussoftware, of volstaat een gratis versie? Om te bepalen welke virusscanner het beste bij u past, is het belangrijk om te begrijpen wat een virus is, welke andere internetdreigingen er bestaan, wat antivirussoftware precies inhoudt en hoe virusscanners werken.

Wat is malware?

Malware is een overkoepelende term voor schadelijke software die zich ongewenst in uw computersysteem kan nestelen. Dergelijke malware kan de prestaties van uw computer verminderen, het systeem beschadigen en uw privacy schenden. Hackers kunnen via malware gevoelige gegevens stelen, en in extreme gevallen kan malware ervoor zorgen dat uw computer wordt gegijzeld en ontoegankelijk wordt voor u als gebruiker.

Soorten malware

Malware kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Naast het traditionele computervirus zijn er wormen, Trojaanse paarden, spyware en ransomware.

  • Virussen
  • Wormen
  • Trojaanse paarden
  • Spyware
  • Ransomware

Wat is een computervirus?

Een virus is de meest bekende vorm van malware. Het is schadelijke software die zich aan bestaande bestanden op uw computer hecht en zichzelf vermenigvuldigt. Hierdoor raken steeds meer bestanden besmet. Virussen nemen schijfruimte in beslag, vertragen het systeem en kunnen ernstige problemen veroorzaken door bestanden te beschadigen of te verwijderen. Virussen worden meestal verspreid via geïnfecteerde e-mailbijlagen of downloads.

Wat is een computerworm?

Een computerworm is een schadelijk programma dat zichzelf kopieert en verspreidt via een netwerk. In tegenstelling tot een virus is een worm een op zichzelf staand programma en heeft het geen andere bestanden nodig om zich aan te hechten. Wormen kunnen netwerkproblemen veroorzaken en zich snel verspreiden.

Wat zijn Trojaanse paarden?

Een Trojaans paard doet zich voor als betrouwbare software, maar is in werkelijkheid schadelijk. Wanneer u een Trojaans paard opent, wordt er een achterdeur in uw systeem geopend, waardoor andere schadelijke software kan worden geïnstalleerd of uw computer onderdeel kan worden van een botnet.

Wat is spyware?

Spyware is kwaadaardige software die uw computergedrag bespioneert en registreert. De verzamelde privégegevens worden vaak doorverkocht aan derden. Spyware kan informatie zoals e-mailadressen, bezochte websites, gebruikte programma’s en meer verzamelen.

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software die uw computer kan gijzelen door bestanden te versleutelen of het systeem te blokkeren. Cybercriminelen eisen losgeld om de toegang tot uw computer te herstellen.

Andere internetdreigingen

Naast malware zijn er andere internetdreigingen, zoals spam en phishing. Moderne antivirusprogramma’s bieden ook bescherming tegen deze vormen van cybercriminaliteit.

Wat is spam?

Spam verwijst naar ongewenste berichten, zoals e-mails of pop-ups met een commercieel doel. Deze berichten worden vaak in grote hoeveelheden verstuurd en kunnen als hinderlijk worden ervaren.

Wat is phishing?

Phishing is een methode waarbij cybercriminelen proberen gevoelige informatie zoals inloggegevens en creditcardgegevens te stelen door zich voor te doen als betrouwbare entiteiten, zoals banken. Slachtoffers worden vaak naar valse websites gelokt waar ze hun gegevens invoeren.

Wat is antivirussoftware?

Antivirussoftware is ontworpen om computervirussen te detecteren, te voorkomen en te verwijderen. Het scant bestanden die worden geopend en blokkeert of verwijdert virussen indien nodig. Moderne antivirussoftware biedt ook bescherming tegen andere vormen van malware, phishing en spam, en omvat vaak extra functies zoals een firewall.

Hoe werkt antivirussoftware?

Antivirussoftware draait op de achtergrond en controleert elk bestand dat wordt geopend of gedownload. Het vergelijkt bestanden met bekende malwarepatronen en kan verdacht gedrag herkennen om nieuwe virussen te detecteren. Antivirussoftware kan ook handmatige of geplande systeemscans uitvoeren om alle bestanden op de computer te controleren.

Gratis versus betaalde antivirussoftware

Hoewel gratis antivirussoftware beschikbaar is, biedt betaalde antivirussoftware over het algemeen uitgebreidere bescherming en extra functies. Betaalde versies kunnen bijvoorbeeld bescherming bieden tegen een breder scala aan dreigingen en meer geavanceerde tools bevatten, zoals firewalls en ouderlijk toezicht.

De beste antivirussoftware

Er zijn verschillende betrouwbare betaalde antivirusprogramma’s op de markt, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Enkele populaire opties zijn McAfee Antivirus, Bitdefender Antivirus, en Norton Antivirus. Het beste antivirusprogramma voor u hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Internetbeveiliging

Naast antivirussoftware bieden veel fabrikanten ook internetbeveiligingspakketten aan. Deze pakketten bieden uitgebreidere bescherming, inclusief firewalls en bescherming tegen phishing. Hoewel internetbeveiliging duurder kan zijn, biedt het vaak waardevolle extra functies en de mogelijkheid om meerdere apparaten te beschermen.

Antivirus voor Windows 10

Hoewel Windows 10 wordt geleverd met de ingebouwde virusscanner Windows Defender, overwegen veel gebruikers aanvullende antivirussoftware te installeren voor extra bescherming. Populaire opties voor antivirussoftware op Windows 10 zijn onder meer McAfee Antivirus, Bitdefender Antivirus en Norton Antivirus.