Cybersecurity Tips (voor de Vakantie)

De vakantieperiode komt er weer aan. Helaas brengt reizen enkele risico’s met zich mee op het gebied van cybersecurity. Waar moet je op letten als je op vakantie gaat? Met deze 6 tips voorkom je dat je het slachtoffer wordt van hackers of andere internetcriminelen.

Cybersecuritytips - Voor op vakantie

1. Wees voorzichtig bij het boeken

Er zijn steeds meer oplichtingspraktijken waarbij fraudeurs jaarlijks miljarden euro’s buitmaken. Veel fraude vindt plaats via nepwebsites van luchtvaartmaatschappijen en boekingssites. Je denkt een mooie reis te boeken, maar maakt in werkelijkheid geld over naar cybercriminelen. Ook proberen hackers via deze fake websites persoonlijke gegevens te bemachtigen.

Controleer altijd de URL van de website. Als deze vreemd of onlogisch lijkt, wees dan op je hoede. Kijk ook of de site een https-protocol gebruikt. Wees daarnaast voorzichtig met vergelijkingssites en andere boekingssites van derden. Als je deze sites gebruikt, controleer dan eerst of er betrouwbare reviews zijn. Betrouwbare reisorganisaties in Nederland zijn doorgaans aangesloten bij de ANVR. Voor extra zekerheid is het verstandig om reserveringen te betalen met je creditcard.

Boek je een accommodatie via sites als Airbnb? Zorg dan dat je communiceert en betaalt via de website. Zodra een verhuurder de aanbieding buiten het platform om wil bespreken of je vraagt om direct geld over te maken, is er iets niet in de haak.

2. Gebruik een VPN

Op vakantie maak je vaak gebruik van onbekende netwerken of de Wi-Fi in hotels en restaurants. Vooral openbare netwerken worden veel gebruikt door hackers om je te bespioneren en gegevens te bemachtigen. Een Virtual Private Network (VPN) is een eenvoudige manier om te voorkomen dat je wordt gehackt. De VPN versleutelt de data die je deelt met alle verbonden netwerken. Daarnaast kun je met een VPN geo-restricties omzeilen als je in het buitenland bent.

3. Zet Bluetooth uit

Hackers kunnen via Bluetooth controle over je apparaten krijgen, zelfs als je een VPN gebruikt. Daarom is het verstandig Bluetooth uit te schakelen als je op vakantie bent.

4. Update alle software

Verouderde software maakt je apparaten kwetsbaar voor malware. Cybercriminelen gebruiken kwetsbaarheden in verouderde software om je systeem te hacken. Het is belangrijk om al je software te updaten, vooral als je op vakantie gaat. Op reis ben je immers extra kwetsbaar voor internetfraude.

5. Installeer antivirus software

De beste manier om je apparaten vrij te houden van malware is een goede antivirus software. Vooral als je op vakantie gaat en vaak gebruikmaakt van onbekende netwerken, is een antivirus essentieel. Bovendien herkent de antivirussoftware phishing-websites.

6. Installeer antidiefstal-software

Zakkenrollers vormen een klassiek gevaar op vakantie. Wanneer dieven je smartphone stelen, zijn de risico’s groot. Veel apps maken gebruik van gevoelige informatie zoals gekoppelde creditcardgegevens. Met antidiefstal-software kun je je smartphone op afstand vergrendelen, wissen en volgen. De meeste internet security suites beschikken over antidiefstal-software.

7. Gebruik tweestapsverificatie (2FA)

Tweestapsverificatie biedt een extra beveiligingslaag bovenop je wachtwoord. Zelfs als iemand je wachtwoord weet te bemachtigen, wordt het moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts zonder de tweede verificatiestap.

8. Maak back-ups van je gegevens

Voordat je op reis gaat, maak je een back-up van belangrijke gegevens op je apparaten. Dit kan helpen om gegevensverlies te voorkomen in het geval dat je apparaten gestolen worden of defect raken.

9. Wees alert op phishing-pogingen

Phishing-e-mails en berichten kunnen proberen om je persoonlijke gegevens te stelen. Wees altijd voorzichtig met e-mails of berichten van onbekende afzenders, en klik niet op verdachte links.

10. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Zorg ervoor dat je voor elk account een sterk en uniek wachtwoord gebruikt. Vermijd het gebruik van dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts. Overweeg een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan.

11. Schakel automatische verbindingen uit

Veel apparaten hebben de mogelijkheid om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken. Schakel deze functie uit om te voorkomen dat je apparaat automatisch verbinding maakt met onbeveiligde netwerken.

12. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je deelt

Wees voorzichtig met het delen van je vakantieplannen en locatie op sociale media. Dit kan ongewenste aandacht trekken en kan potentiële dieven of cybercriminelen informeren dat je niet thuis bent.

13. Controleer je bankrekeningen regelmatig

Houd tijdens je vakantie regelmatig je bankrekeningen en creditcardafschriften in de gaten. Zo kun je snel reageren op verdachte transacties.

Door deze tips te volgen, kun je met een gerust hart van je vakantie genieten zonder zorgen over je cybersecurity.