Deepfake soms ook wel is DiepNep genoemd. Zijn met name nep video’s die niet te onderscheiden zijn van echte video’s. Door middel van kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie) worden deze video’s gemaakt. In deze video’s lijkt het als of een persoon iets doet of iets zegt wat in werkeenheid nooit is gebeurd.
Deze video’s zijn zeer geloofwaardig en het gevaar zit hem in het feit dat wij als mens uiteindelijk niet meer in staat zijn om video’s van echt of nep te onderscheiden.
Wetgeving
Er zijn al diverse staten die met wetgeving bezig zijn om onderdelen van deepfake illegaal te maken. De vraag is alleen of dit genoeg is tegen cybercriminelen, waarschijnlijk niet!
Anti-fake Technologie
Hashes en blockchain
Gelukkig zitten beveiliging en antivirus bedrijven niet stil. Zo is er al anti-fake technologie in de maak. Er wordt gewerkt aan digitale vingerafdrukken in video’s. Die door middel van hashes en blockchain technologie het manipuleren van video’s moeilijker moeten maken.
Pixel patronen
Daarnaast wordt er gewerkt aan gezicht herkennende software die pixel patronen kan verbergen in een video. Zodat deepfake algoritmen langzamer werken en je kwalitatief slechte video’s krijgt. Deze video’s zijn vervolgens weer makkelijker te herkennen door het menselijke oog.
Hoe kunt u zelf deepfake herkennen.
- Denk aan schokkerige bewegingen in de video.
- Veranderingen van belichting of huidskleur in de video.
- Ogen die niet knipperen of vreemd bewegen.
- Mond, lippen en spraak die niet natuurlijk overkomen.
Helaas worden deze deepfakes beter en beter en kun je gedurende politieke verkiezingen meer deepfakes verwachten.
Met de voortdurende evolutie van deepfake-technologieën blijft het cruciaal om bewust te blijven van de risico’s. Terwijl wetgeving en anti-fake technologieën zich ontwikkelen, kunnen individuen ook hun eigen defensieve maatregelen nemen. Een gezonde dosis scepsis is van onschatbare waarde bij het bekijken van online video’s. Hier zijn enkele praktische tips om deepfakes te herkennen:
- Let op inconsistenties: Schokkerige bewegingen in een video, onverklaarbare veranderingen in belichting of huidskleur, en ogen die niet knipperen zoals ze zouden moeten, kunnen aanwijzingen zijn dat je naar een deepfake kijkt.
- Let op geluid: Als mond, lippen en spraak niet synchroon lijken te lopen of als de stem niet overeenkomt met de persoon op de video, wees dan op je hoede.
- Controleer de bron: Als je een verdachte video tegenkomt, probeer dan de betrouwbaarheid van de bron te verifiëren. Gebruik gerenommeerde nieuwsbronnen of officiële kanalen om informatie te verifiëren.
- Kritische benadering: Beschouw video’s met controversiële inhoud met een kritisch oog en zoek naar aanvullend bewijs om de echtheid te verifiëren.
- Blijf op de hoogte: Aangezien deepfake-technologieën blijven verbeteren, is het van groot belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en bewust te zijn van de mogelijkheden en gevaren die deepfakes met zich meebrengen.
Door waakzaam te blijven en te investeren in mediawijsheid kunnen individuen zichzelf beter beschermen tegen de toenemende dreiging van deepfakes, zelfs te midden van steeds geavanceerdere manipulaties.