Heb jij stalkerware op je smartphone?

Malware en spyware zijn bekende termen, waarmee schadelijke software wordt bedoeld die op een pc of laptop geïnstalleerd worden. Dat dergelijke software ook op een smartphone geïnstalleerd kan worden, is bij veel mensen niet bekend. Heel specifiek gaat het bij stalkerware om software waarmee jij gevolgd kunt worden.

Wat is stalkerware?

Het belangrijkste kenmerk, is dat de software diverse zaken bijhoudt en doorstuurt naar een derde partij die hier belang bij heeft. Je kunt de term opdelen in ´stalker´ en ´software´ en dan weet je al wel met welk soort software je van doen hebt. De software kan bijvoorbeeld, je sms-berichten uitlezen, Je GPS volgen, zodat jouw locatie altijd bekend is en het is zelfs mogelijk om de camera en microfoon op afstand te bedienen. In principe heb je met deze software op je smartphone geen privacy meer. Nu moet wel gezegd worden, dat de software ook bewust en met toestemming geïnstalleerd kan worden, zoals een ouder die een kind wil volgen. Als jij onwetend stalkerware op je smartphone hebt, dan heeft iemand dit bewust bij je geïnstalleerd om jou te volgen.

Is het illegale software?

Stalkerware wordt wel eens vergeleken met spyware. Er is wel een groot verschil. Spyware is illegale software, dat wordt geïnstalleerd als je op een bepaalde link klikt. Stalkerware is een legaal softwareprogramma, waarbij je ook zelf kunt kiezen om deze te installeren. Dit kan interessant zijn, om bijvoorbeeld je berichten te back-uppen. Maar de software kan wel op een illegale wijze gebruikt worden. Bijvoorbeeld je partner die jou niet vertrouwt, installeert GPS volgsoftware of software om jouw berichten te lezen. In dit geval ben jij daar meestal niet van op de hoogte.

Hoe weet je of er stalkerware is geïnstalleerd?

Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen of er stalkerware op je smartphone is geïnstalleerd. Je ziet dus geen icoontje op je bureaublad en vaak kijken mensen niet verder of negeren bepaalde aanwijzingen. Er zijn wel bepaalde signalen waaraan je herkent dat er ongewenste software op je smartphone staat:

 • Ben je je smartphone een tijdje kwijt geweest en weet je partner of iemand anders je inloggegevens? Dit kan een belangrijk signaal zijn.
 • Zijn er vreemd veranderingen in je instellingen?
 • Heb je een virusscanner op je smartphone en is deze ineens uitgeschakeld?
 • De accu van je smartphone is sneller leeg dan normaal? De software gebruikt namelijk veel energie.
 • Valt het op dat een bepaalde app wel erg veel permissies heeft?

Om de stalkerware te verwijderen, installeer je het beste een virusscanner. Deze zal in de meeste gevallen dit soort software/apps herkennen en kunnen verwijderen. Je kunt het ook drastischer doen, door je smartphone te resetten naar de fabrieksinstellingen.

Hoe bescherm je jezelf tegen stalkerware?

Volgsoftware op een smartphone tast je in verre mate aan in je privacy. Het is daarom verstandig om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, om dit te voorkomen.

 • Een vingerafdrukscanner om de smartphone te openen is gemakkelijk, maar niet optimaal veilig. Iemand kan in je slaap de telefoon openen, door deze tegen je vinger te houden. Gebruik daarom ook een goede pincode.
 • Geef jouw smartphone nooit zomaar aan iemand, ook niet aan je partner, als hij/zij je inloggegevens heeft.
 • Denk goed na of je en met wie je jouw wachtwoorden deelt.
 • Kijk regelmatig wat er ´achter de schermen´ van je telefoon gebeurt. Bekijk de instellingen van de apps en welke apps er recent zijn gedownload.
 • Klik nooit zomaar op een link in een sms, ook niet als deze van een bekende komen. Dit kan de software eventueel op afstand installeren.

Met bovenstaande tips kun je al voldoende voorkomen dat je er ongewenst volgsoftware op je smartphone wordt gezet.

Heb jij stalkerware op je smartphone?

Het is van cruciaal belang om te weten of er stalkerware op je smartphone is geïnstalleerd, omdat dit ernstige inbreuken op je privacy kan veroorzaken. Het volgen van deze eenvoudige stappen kan je helpen om te ontdekken of je mogelijk slachtoffer bent van deze schadelijke software:

 1. Controleer je inloggegevens: Als je je smartphone een tijdje kwijt bent geweest en iemand, zoals je partner, toegang heeft gehad tot je inloggegevens, kan dit een belangrijk signaal zijn dat stalkerware is geïnstalleerd.
 2. Instellingswijzigingen: Let op vreemde veranderingen in de instellingen van je smartphone. Stalkerware kan instellingen aanpassen om onopgemerkt te blijven.
 3. Virusscannerstatus: Als je een virusscanner op je smartphone hebt en deze plotseling is uitgeschakeld zonder jouw toestemming, kan dit duiden op interferentie door schadelijke software.
 4. Snel leeglopende batterij: Stalkerware vereist vaak veel energie, wat kan resulteren in een aanzienlijk snellere leegloop van de batterij dan normaal.
 5. Permissies van apps: Controleer de permissies die aan apps zijn verleend. Als een app meer toegang heeft dan nodig, kan dit een teken zijn van stalkerware.

Als je vermoedt dat er stalkerware op je smartphone is geïnstalleerd, is het belangrijk om actie te ondernemen om je privacy te herstellen:

 • Installeer een virusscanner: Het gebruik van een betrouwbare virusscanner kan helpen bij het detecteren en verwijderen van stalkerware.
 • Reset naar fabrieksinstellingen: Als het niet lukt om de stalkerware te verwijderen, overweeg dan om je smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Zorg ervoor dat je belangrijke gegevens eerst back-upt voordat je dit doet.
 • Blijf alert: Blijf waakzaam voor verdachte activiteiten op je smartphone en neem preventieve maatregelen om je digitale beveiliging te verbeteren.

Het is essentieel om jezelf te beschermen tegen stalkerware en ervoor te zorgen dat je smartphone een veilige plek blijft voor je persoonlijke gegevens en privacy. Neem de nodige stappen om jezelf te verzekeren tegen deze inbreuk op je privacy.