Het managen van je wachtwoorden

Het beheren van je wachtwoorden in 2024. We bespreken in deze blog hoe je kan zorgen voor goed wachtwoordenbeheer. Wat is ervoor nodig om sterke wachtwoorden te maken? Kan je hier hulp bij krijgen? Tips op dit gebied zijn op deze plek beschikbaar.

Wachtwoord managers

Het wachtwoord speelt een essentiële rol op het internet. Het is een goede manier om jezelf te beveiligen. Je gebruikt het dan ook voor allerlei zaken. Van de persoonlijke beveiliging van je laptop, tot en met het afschermen van allerlei accounts die je hebt, bijvoorbeeld bij banken en webshops. Het is dus ook van belang dat je op een goede manier met deze wachtwoorden omgaat. Dit wordt ook wel het wachtwoordenbeheer genoemd. Daarvoor gebruik je wachtwoord managers. Op deze plek vind je meer kennis hierover.

Wat is goed wachtwoordgebruik?

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen wat goed wachtwoordgebruik is. Het is in de eerste plaats van belang om niet altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit is natuurlijk wel gemakkelijk te onthouden, maar tegelijkertijd ben je wel direct ook alles kwijt wanneer je wachtwoord gekraakt wordt. Daarom is het essentieel om verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat dit sterke wachtwoorden betreft. Dit zijn wachtwoorden die moeilijker te kraken zijn, bijvoorbeeld door hoofdletter- en leestekengebruik. Daarnaast speelt de lengte van het wachtwoord ook een belangrijke rol.

Hulp van een manager krijgen

Het bedenken van sterke wachtwoorden is niet gemakkelijk. Daarom is er tegenwoordig de hulp in te roepen van wachtwoord managers. Dit is een manier om sterke wachtwoorden te genereren die eigenlijk niet te hacken zijn. Er zijn verschillende goede opties onder de managers te vinden. Zo zijn Bitwarden(open source) en KeePass erg populair. Ook is het tegenwoordig zo dat in veel virusscanner pakketten ook een wachtwoord manager is opgenomen. Ook via die weg kan je jezelf dus goed beschermen.

Regelmatig de wachtwoorden aanpassen

Het gebruik van wachtwoord managers maakt het ook simpeler om regelmatig je wachtwoorden te verversen. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om voortdurend nieuwe sterke wachtwoorden te bedenken. Bovendien moet je ze ook nog eens zien te onthouden. In dat opzicht is het gebruik van de managers ideaal. Dit is de wijze waarop je kunt zorgen dat je al je wachtwoorden regelmatig ververst en de kans op kraken alleen maar nog kleiner wordt. Het is essentieel om hier een vaste routine van te maken die je op regelmatige basis uitvoert.

Ben je wachtwoorden kwijt?

Het is belangrijk om niet te onderschatten in welke mate je wachtwoorden gekraakt worden. Ook wanneer je denkt dat jij geen aantrekkelijk doelwit bent, zal het gebeuren dat je wachtwoorden kwijtraakt. Wanneer je toch hetzelfde wachtwoord voor meerdere zaken gebruikt, kan dat dus al snel een probleem vormen. Het is goed te achterhalen welke oude wachtwoorden openbaar zijn geworden. haveibeenpwnd.com houdt bijvoorbeeld een goed overzicht bij. Zo kan je snel achterhalen of actie geboden is voor jou. Ook dit moet je dus regelmatig opnieuw doen.