Malware Trends 2024 Evolutie van Digitale Bedreigingen

Evolutie van Digitale Bedreigingen

We zitten middenin het nieuwe jaar, en het is tijd om te verkennen welke malware trends we in 2024 kunnen verwachten. Ontdek snel welke digitale gevaren en malware dit jaar opduiken en hoe ontwikkelaars van beveiligingssoftware ons kunnen beschermen.
Online Skimmen: De Nieuwe Vorm van Creditcardfraude

In 2024 is het niet meer nodig fysiek een creditcard te bemachtigen. Cybercriminelen richten zich steeds meer op online skimmen, vooral door het hacken van check-out pagina’s van websites die directe betalingen verwerken. Zodra een check-out pagina is geïnfecteerd, stelen hackers eenvoudig creditcardgegevens. Gebruik van steeds geavanceerdere methoden maakt beveiligingslekken moeilijker op te sporen, waardoor criminelen langer onopgemerkt blijven.

Soundloggers: Onzichtbaar Afluisteren

Soundlogging, een geavanceerde vorm van online spionage, stelt hackers in staat de microfoon van een computer over te nemen en op elk moment mee te luisteren. Hackers kunnen door het analyseren van toetsaanslagen wachtwoorden en andere gevoelige informatie achterhalen. Voorheen voorbehouden aan grote spelers, zullen deze methoden naar verwachting door meer ‘gewone’ hackers worden gebruikt.

Botnets voor Internet of Things: Toename van Huiselijke Hacks

Gehackte routers kenden in de laatste helft van vorig jaar een enorme toename. Op internet aangesloten apparaten in huishoudens zullen vaker gehackt worden en deel gaan uitmaken van zogenoemde zombienetwerken. Hackers gebruiken deze botnets voor activiteiten zoals het minen van cryptomunten of het verspreiden van trojaanse paarden. Het herstellen van geïnfecteerde IoT-apparaten is complexer dan bij computers.

Malware Verspreiden via EternalBlue: Toename van Exploits

EternalBlue, een exploit die kwetsbaarheden in het Server Message Block van Microsoft uitbuit, zal naar verwachting vaker worden gebruikt door internetcriminelen. Het “succes” van WannaCry zal leiden tot een frequenter gebruik van vergelijkbare exploits voor het verspreiden van malware.
AI die Schadelijke Bestanden Ontwikkelt: Opkomst van Kunstmatige Intelligentie in Malware

Kunstmatige intelligentie zal naar verwachting steeds vaker worden ingezet door hackers. AI-systemen kunnen communiceren met geïnfecteerde computers en zich aanpassen aan gebruikte beveiligingssystemen. Dit maakt het voor antivirus software steeds moeilijker frauduleuze software te detecteren.

Geavanceerde Beveiliging tegen Malware

Terwijl malware en internetcriminaliteit zich snel ontwikkelen, brengt dit ook positieve veranderingen met zich mee. Cybersecurity-bedrijven zullen beveiligingsmethoden verbeteren en vernieuwen om de verfijnde methoden van internetcriminelen het hoofd te bieden. Ontwikkelaars streven naar een systeem dat het traditionele wachtwoord kan vervangen.

Tips voor Effectieve Beveiliging

  • Zorg ervoor dat uw besturingssysteem altijd voorzien is van de laatste beveiligingsupdates.
  • Gebruik een betrouwbare virusscanner of internet security pakket.
  • Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden, foto’s en video’s.
  • Wees voorzichtig bij het openen van e-mailberichten en klik niet zomaar op willekeurige links.

Ontdek de actuele topkeuzes voor de beste virusscanners die uw digitale leven kunnen beveiligen op onze website.

Laat 2024 het jaar zijn waarin we niet alleen de gevaren herkennen, maar ook actief werken aan een veiliger digitaal landschap.