Microsoft Edge Fake Virusmelding

De pop-ups in Microsoft Edge kunnen voor veel handige toepassingen gebruikt worden, zoals aantrekkelijke aanbiedingen van je favoriete webshop of de weersvoorspelling voor de komende dagen. Helaas worden deze pop-ups ook misbruikt door kwaadwillenden.

Met pop-ups die verschijnen als een officiële Windows-melding, kunnen kwaadwillenden phishingtactieken toepassen. Ze doen zich voor als waarschuwingen (zoals een virusmelding), prijzen of gratis downloads, met als doel gebruikers te misleiden.

Hieronder staan enkele voorbeelden van nepvirusmeldingen:

Deze meldingen verschijnen elke minuut en lijken net echt, alsof je een virus hebt opgelopen. Het doel van deze pop-ups is om je naar een kwaadwillende website te leiden en je vervolgens een product te laten kopen dat het ‘virus’ zou verwijderen. Een andere veelvoorkomende scam is een neppe Microsoft-supportwebsite die, tegen betaling, aanbiedt om het nepvirus te verwijderen. Naast phishing en scams loop je ook het risico daadwerkelijk een virus of ransomware op te lopen als je deze websites bezoekt.

Nepvirusmelding / Pop-up Verwijderen (Aanbevolen):

De eenvoudigste manier is om de Edge-internetbrowser volledig te resetten:

  1. Open de Edge-browser.
  2. Typ in de URL-balk (zonder aanhalingstekens): “edge://settings/reset”.
  3. Klik op de knop “Instellingen terugzetten naar de standaardwaarden”.
  4. Klik op “Reset”.

Nu is de volledige browser gereset en zijn alle gegevens gewist. Alles is teruggezet naar de fabrieksinstellingen van de Edge-browser. Als je liever niet alles wilt resetten in de browser, kun je ervoor kiezen alleen de pop-ups te resetten:

Nepvirusmelding / pop-ups blokkeren

  1. Open de Edge-browser.
  2. Typ in de URL-balk (zonder aanhalingstekens): “edge://settings/content”.
  3. Bij ‘Sitemachtigingen’ klik je op de URL onder het kopje “Recente activiteit”.
  4. Klik bij “Meldingen toegestaan” op “Blokkeren”.

Om er zeker van te zijn dat u niet daadwerkelijk een computervirus heeft opgelopen, raden wij u aan uw volledige computer te scannen op virussen. U kunt dit doen met een standaard virusscanner zoals Windows Defender of met een uitgebreide antivirus software. We hebben de beste virusscanners getest en voor u op een rijtje gezet. Voor ongeveer 20 euro bent u al een jaar lang beschermd online.