Oplichting via WhatsApp komt steeds meer voor en is nog altijd groeiende. De kans dat je er op korte termijn eens een keer mee te maken krijgt, wordt steeds groter. Het is dus zeker ook van belang om hierop voorbereid te zijn en jezelf ertegen te beschermen. Dat betekent dus dat het goed is om te weten hoe de criminelen te werk gaan als ze WhatsApp inzetten. Aan de hand daarvan kan je dan zelf zorgen dat je hiertegen beschermd bent.
Doen alsof ze je kennen
Het grote probleem van oplichting via WhatsApp is dat het heel moeilijk te herkennen is. Dat is te danken aan het feit dat de oplichters zich voordoen als een bekende van je. Dat kunnen ze op meerdere manieren doen. De klassieke methode gebeurde met een ander nummer, waarmee geprobeerd werd om jou te overtuigen dat het de bekende was die een nieuw nummer had. Tegenwoordig gaat het zelfs nog geslepener, door WhatsApp-accounts zelfs te hacken. Dit betekent dus ook dat het heel lastig is om te zien of je daadwerkelijk met een bekende van doen hebt of niet.
Overeenkomsten in de werkwijze
Gelukkig zijn er wel overeenkomsten in de werkwijze die je mogelijk kan zien wanneer dit gebeurt. Natuurlijk kan het nummer en de profielfoto van de bekende wel te zien zijn. Het is echter altijd zo dat er om het betalen van een bepaalde rekening wordt gevraagd en dat hier haast bij geboden is omdat die persoon anders in grote problemen komt. Bovendien dringt de persoon aan de andere kant van het gesprek om het vooral via WhatsApp te laten verlopen en er niet bij te bellen, bijvoorbeeld omdat dit niet kan.
Toch bellen en niet handelen
De beste manier om je hiertegen te beschermen is door toch de confrontatie aan te gaan. Bel de persoon in kwestie toch op om te zien of het inderdaad zo is dat die persoon met geldproblemen te maken heeft. Wanneer dit niet het geval is, dan zal dat natuurlijk snel genoeg blijken. Neemt die persoon niet op? Wat je dan in ieder geval niet doet, is het geld overmaken. Zolang je geen andere zekerheid hebt dan WhatsApp, kan je stellen dat je geen zekerheid hebt.
Het beveiligen van WhatsApp
Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat anderen niet hetzelfde bij jou kunnen doen. Dat doe je door je account te beveiligen. Je kunt onder andere twee factorauthenticatie instellen in de app. Ook is het mogelijk om je account te beveiligen met een voice wachtwoord. Op die manier wordt het voor anderen dus wel heel lastig om toegang tot jouw account. Zo kunnen anderen dus ook niet het slachtoffer worden doordat ze met jouw account via WhatsApp benaderd worden.
Recente voorbeelden van WhatsApp-oplichting
Om het reële gevaar van WhatsApp-oplichting te begrijpen, kijken we naar enkele recente voorbeelden die wereldwijd zijn gemeld. Deze gevallen illustreren hoe oplichters gebruikmaken van slimme tactieken om nietsvermoedende slachtoffers te misleiden.
Voorbeeld 1: De ‘Familie Nood’-truc
Een van de meest voorkomende WhatsApp-oplichtingsscenario’s is de ‘Familie Nood’-truc. Hierbij doet een oplichter zich voor als een familielid in nood, zoals een neef, nicht of zelfs een kleinkind. Ze beweren in een noodsituatie te verkeren, zoals een ongeval of juridische problemen, en vragen dringend om geld om hen te helpen.
Voorbeeld 2: De ‘Win een Prijs’-zwendel
Oplichters gebruiken ook WhatsApp om slachtoffers te vertellen dat ze een prijs hebben gewonnen in een nep-loterij of een vermeende wedstrijd. Ze vragen de ontvanger om persoonlijke informatie te verstrekken of een ‘verwerkingsvergoeding’ te betalen om hun zogenaamde prijs te claimen.
Voorbeeld 3: De ‘Romantische Connectie’-fraude
In de ‘Romantische Connectie’-fraude benadert een oplichter zijn slachtoffer met romantische bedoelingen. Ze creëren een online relatie, winnen het vertrouwen van hun doelwit en vragen vervolgens om geld voor een reis, medische noodsituaties of andere valse redenen.
Deze voorbeelden onderstrepen de diversiteit van WhatsApp-oplichtingstactieken en benadrukken het belang van alertheid en voorzichtigheid bij het omgaan met onverwachte berichten of verzoeken op de app.
Door bewust te zijn van deze tactieken en de tips in onze blog te volgen, kun je jezelf beter beschermen tegen WhatsApp-oplichting en voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze groeiende vorm van digitale misleiding. Blijf waakzaam en deel deze informatie met je vrienden en familie, zodat ook zij op de hoogte zijn en zichzelf kunnen beschermen.