Starten met Crypto – Doe het Veilig

Cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Cardano zijn de laatste jaren enorm populair geworden. In Nederland beschikken ruim 1.1 miljoen mensen over verschillende cryptomunten. Om deze coins te bewaren hebt u een wallet nodig, oftewel een digitale portemonnee. Hieronder bespreken we diverse opties om uw crypto’s veilig op te slaan.

Veiligheid voor alles

Overweegt u te starten met crypto’s? Dan is het van groot belang dat uw computer en mobiele apparaten virus- en malwarevrij zijn! Voer minimaal een volledige scan uit met een betrouwbare virusscanner en zorg ervoor dat uw besturingssysteem altijd up-to-date is.

Soorten Wallets

Cryptomunten maken gebruik van een private key die nodig is voor het uitvoeren van transacties. Er zijn verschillende soorten wallets om deze private key te bewaren. Vaak beschikken de wallets ook over mogelijkheden om direct uw saldo te bekijken en uw transacties bij te houden. Hier zijn enkele veilige wallets voor uw crypto coins en de bijbehorende gevaren.

Hot Wallets

Een hot wallet is verbonden met het internet. Hierdoor kunnen transacties direct voltooid worden, maar ze zijn ook gevoeliger voor hackers. Veel gebruikers hebben een hot wallet voor kleinere bedragen en een cold wallet voor grotere bedragen. Voorbeelden van hot wallets zijn MetaMask (browser-extensie) en mobiele wallets zoals Trust Wallet.

Cold Wallets

Cold wallets zijn niet verbonden met het internet, waardoor ze minder gevoelig zijn voor hacks. Voorbeelden zijn hardware wallets zoals de Ledger Nano S en Trezor, evenals papieren wallets.

Desktop Wallets

Desktop wallets bewaren uw private key op uw eigen computer. Ze hebben vaak ingebouwde exchange-functionaliteit. Wees echter voorzichtig met malware; zorg voor een goede beveiliging en back-ups.

Mobile Wallets

Mobile wallets zijn vergelijkbaar met desktop wallets maar worden gebruikt op smartphones of tablets. Een betrouwbaar voorbeeld is de Trust Wallet. Zorg ervoor dat uw mobiele apparaat altijd up-to-date is en gebruik een betrouwbare virusscanner.

Online Wallets (Exchanges)

Online wallets slaan de private key op de servers van de aanbieder op. Dit maakt ze toegankelijk vanaf elke locatie, maar ook kwetsbaar voor hacks. Bekende voorbeelden zijn Coinbase en Bitvavo.

Hardware Wallets

Hardware wallets worden gezien als een van de veiligste manieren om cryptomunten te bewaren. Deze kleine fysieke apparaten, zoals de Ledger Nano S en Trezor, moeten fysiek bediend worden om transacties te voltooien, wat een extra beveiligingslaag biedt.

Extra Tips voor Veilig Gebruik

  • Gebruik altijd twee-factor authenticatie (2FA) voor extra beveiliging.
  • Maak regelmatig back-ups van uw wallets en bewaar deze op veilige plaatsen.
  • Wees bewust van phishing-aanvallen en zorg ervoor dat u alleen betrouwbare bronnen gebruikt.

“Not your keys, not your coins” or “not your keys, not your crypto”

Het verwijst naar het belang van het bezitten van de private keys (privésleutels) van je cryptomunten. Als je de private keys niet bezit, heb je geen volledige controle over je munten, omdat ze feitelijk worden beheerd door een derde partij, zoals een exchange of een online walletprovider. Dit gezegde benadrukt het belang van het bewaren van je private keys om volledige controle en eigendom over je cryptomunten te behouden.