Uw personeel veilig thuis laten werken: Tips voor een veilige thuiswerkplek

Thuiswerken is tegenwoordig gebruikelijk, maar het brengt risico’s met zich mee, vooral voor bedrijfsgevoelige informatie. Ontdek hoe werkgevers de veiligheid van thuiswerkplekken kunnen waarborgen.

1. Zorg voor goede antivirus software

Een essentiële stap naar een veilige thuiswerkplek is het installeren van betrouwbare antivirus software. Werkgevers kunnen een rol spelen door de juiste middelen aan te reiken, wat de kans op virussen aanzienlijk verkleint. Hierdoor wordt bedrijfsgevoelige informatie veiliger opgeslagen in de thuisnetwerken.

2. Houd uw software up-to-date

Het tijdig installeren van updates is cruciaal. Of het nu gaat om gebruikte software of het besturingssysteem, de nieuwste versies moeten altijd worden gebruikt. Updates zorgen ervoor dat er geen kwetsbaarheden blijven bestaan, waardoor internetcriminelen kunnen binnendringen. Een bijgewerkt besturingssysteem en software verminderen de kans op beveiligingsproblemen aanzienlijk.

3. Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie

Moedig medewerkers aan om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor hun thuiswerkapparaten en -accounts. Implementeer indien mogelijk tweestapsverificatie om een extra beveiligingslaag toe te voegen.

4. Versleutel gevoelige bedrijfsinformatie

Instrueer medewerkers om gevoelige bedrijfsinformatie te versleutelen, vooral bij het verzenden via e-mail of bij het opslaan op externe apparaten. Dit voorkomt ongeautoriseerde toegang tot cruciale gegevens.

5. Maak regelmatig back-ups

Stimuleer het regelmatig maken van back-ups van belangrijke bestanden. In geval van een incident zoals een cyberaanval of gegevensverlies, kan het herstellen vanaf een back-up aanzienlijke schade beperken.

Geef goede voorlichting

Betrokkenheid van medewerkers is van groot belang. Voorheen werd informatie verwerkt in een beschermde omgeving, maar nu is dit anders. Het is essentieel medewerkers bewust te maken van de veranderde situatie en waarom veiligheid prioriteit heeft. Goede voorlichting zorgt ervoor dat medewerkers begrijpen waarom regelmatig updaten noodzakelijk is en waarom de virusscanner en antivirus software altijd ingeschakeld moeten zijn.