Van smart home naar foolish home.

Hoe veilig is uw slimme huis eigenlijk?

In de afgelopen jaren is het aantal smart apparaten in huishoudens exponentieel toegenomen. Het lijkt erop dat we binnenkort niet meer zonder kunnen in ons dagelijks leven. Het gemak waarmee we onze koelkast, oven, airconditioning, luchtreiniger en deurbel kunnen bedienen en monitoren vanaf onze smartphones is ongekend. We weten zelfs wanneer onze tuin is besproeid en wanneer onze grasmaaier aan het werk is. Alles is met elkaar verbonden via ons thuisnetwerk. Maar dit brengt ook een aanzienlijk risico met zich mee.

Met zoveel apparaten die verbinding maken met ons netwerk, maken we eigenlijk een gatenkaas van onze veilige WiFi-omgeving. Dit probleem wordt verergerd doordat veel apparaten, zelfs direct uit de doos, niet meer als veilig worden beschouwd. Het is daarom cruciaal dat we altijd de nieuwste software- en firmware-updates op deze apparaten installeren. De veiligheid van smart apparaten is namelijk net zo sterk als de laatste update die ze hebben ontvangen.

Aangezien het bijhouden van deze updates een vrijwel onbeheersbare taak is, vooral omdat er voortdurend nieuwe beveiligingsupdates worden uitgebracht, is er één apparaat dat niet mag ontbreken in onze verdedigingslinie: de antivirus box. Deze dient niet te worden verward met de reguliere antivirussoftware die we op onze computers installeren.

De antivirus box wordt tussen de router en alle smart apparaten geplaatst. Natuurlijk kunnen ook computers, laptops en tablets met deze security box worden verbonden. Op deze manier is het verkeer in ons thuisnetwerk voortdurend gemonitord en onder controle. De antivirus box speurt niet alleen naar virussen, maar controleert ook op afwijkend netwerkverkeer.

Enkele voorbeelden van antivirus routers die speciaal zijn ontwikkeld om uw thuisnetwerk te beveiligen zijn onder andere:

  • Bitdefender Box
  • Dojo by BullGuard
  • Norton Core

Op het moment van schrijven kunnen we stellen dat de genoemde apparaten momenteel tot de beste behoren. Deze extra beveiligingslaag is essentieel in een slim huis en mag simpelweg niet ontbreken. Het gebruik van een hardware box komt bovenop de antivirussoftware die ook beschikbaar is voor uw computer, laptop en tablet. Alleen met een holistische benadering van beveiliging kunnen we ervoor zorgen dat ons slimme huis echt slim en niet dwaas is.