Veilig bankieren: Waar moet ik op letten?

Enkele tips voor veilig internetbankieren

Internetbankieren is ontzettend handig en we doen het dan ook steeds vaker. Vrijwel iedere bank heeft een app waarmee we snel geld kunnen overmaken en ons banksaldo kunnen bekijken. Bankieren via internet brengt echter ook risico’s met zich mee. Als kwaadwillenden toegang krijgen tot uw gegevens, kunnen zij ook bij uw bankrekening. Daarom is het van groot belang extra voorzichtig te zijn tijdens het internetbankieren of online winkelen. Waar moet u op letten?

veilig internetbankieren

Controleer de website

Phishingwebsites zijn een belangrijke manier voor cybercriminelen om aan gevoelige informatie zoals creditcardgegevens en wachtwoorden te komen. Door de website van een bank na te bootsen en u als nietsvermoedende bezoeker te laten inloggen, kunnen hackers uw privégegevens bemachtigen. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan of de website die u bezoekt daadwerkelijk de echte website van uw bank is. Controleer bijvoorbeeld of de URL in de adresbalk juist is. Een kleine typefout kan u naar een nepsite leiden die exact lijkt op de echte website van de bank. Kijk ook of er een slotje en ‘https’ in de adresbalk staat, wat aangeeft dat de verbinding beveiligd is. Klik nooit op links in e-mails om naar uw bank te gaan, maar typ de URL altijd zelf in.

Ga altijd rechtstreeks naar de website van uw bank

Hackers worden steeds innovatiever. Er bestaan nu al aanvalstechnieken waarbij u naar de echte bankwebsite wordt geleid en toch slachtoffer wordt van internetfraude. Hoe werkt dit? Hackers sturen u een e-mail met een link om bijvoorbeeld een betaling te doen. Deze link kan uw computer besmetten met malware, die een achterdeur opent naar uw systeem. U wordt naar de echte bankwebsite geleid en logt in, terwijl de hackers op de achtergrond meekijken. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om nooit op links in e-mails te klikken, maar altijd de URL van uw bank zelf in te typen.

Zorg dat uw computer vrij is van malware

Hackers proberen constant kwaadaardige software op uw systeem te installeren om zo belangrijke gegevens te bemachtigen. Dit brengt extra risico’s met zich mee wanneer u de computer gebruikt voor online bankieren. Zorg daarom dat uw computer geen virussen bevat. Houd uw software up-to-date, open geen verdachte e-mails en installeer goede antivirus software.

Gebruik geen openbare computers

Omdat het belangrijk is dat u een apparaat gebruikt waar geen dubieuze software op staat, is het verstandig geen gebruik te maken van openbare computers voor internetbankieren. U weet immers niet hoe deze beveiligd zijn en of cybercriminelen er geen spyware of phishingsoftware op hebben geïnstalleerd.

Gebruik geen openbare Wi-Fi

Openbare Wi-Fi wordt door veel mensen gebruikt en is vaak eenvoudig te hacken door cybercriminelen. Het is daarom niet verstandig uw bankzaken te regelen terwijl u gebruik maakt van een openbare Wi-Fi-verbinding. Bovendien loopt u met een openbaar netwerk het risico in te loggen op een nepnetwerk. Dit is een Wi-Fi-netwerk dat zich voordoet als legitiem openbaar internet, maar opgezet is met het doel uw gegevens te bemachtigen.

Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA)

Het gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA) is essentieel voor de beveiliging van uw online bankrekening. Kies een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens en vermijd gemakkelijk te raden woorden of zinnen. Daarnaast biedt tweefactorauthenticatie een extra beveiligingslaag door u te vragen om, naast uw wachtwoord, een tweede vorm van identificatie, zoals een code die naar uw telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot uw account, zelfs als ze uw wachtwoord hebben.