Waarom Antivirus Software?

Het internet biedt veel voordelen, maar helaas zijn er ook gevaren. Bij het downloaden van een programma of bestand kan ongemerkt een ongewenst bestand worden binnengehaald, met vervelende gevolgen voor je computer en je bestanden. Een zogenaamd virus kan je computer blokkeren of bestanden verwijderen. Antivirus software kan dit voorkomen of herstellen. Daarom is het essentieel om altijd actuele antivirus software te gebruiken.

Wanneer je actuele antivirus software op je computer installeert, controleert dit programma continu de binnengehaalde bestanden op bekende virussen en houdt het processen nauwlettend in de gaten. Verdachte en geïnfecteerde bestanden worden door de software tegengehouden of in quarantaine geplaatst. Geïnfecteerde bestanden kunnen ook worden hersteld door de software.

Goede Antivirus is niet standaard!

Heb je Windows op je computer, dan kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je uitgebreide virusscanner software hebt. Windows 10 en Windows 11 hebben met Windows Defender wel een basis antivirus programma, maar deze biedt geen 100% bescherming. Hoewel deze software steeds beter wordt, raden wij nog altijd een actueel antivirus programma aan. Microsoft is namelijk niet gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige antivirus software. Hiervoor is een specialist, zoals een security- of antivirusbedrijf, aan te raden. Denk aan bedrijven als Bitdefender, McAfee en Norton.

De producten van deze leveranciers zijn uitgebreider en bieden veel extra beveiligingsfuncties om je beter te beschermen tegen actuele online dreigingen. Denk aan kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) die je processen nauwlettend in de gaten houden en afwijkingen op je computer direct detecteren. Dit alles gebeurt geruisloos op de achtergrond met minimaal prestatieverlies.

Kwaadaardige software

Wanneer een bestand of programma zonder jouw toestemming op je computer wordt geplaatst met kwaadaardige bedoelingen, spreken we van malware. Een virus is een vorm van malware die je computer infecteert en zich kan dupliceren. Hierdoor kun je via contact met andere computers deze ook weer infecteren.

Naast virussen kennen we ook het Trojaanse paard, dat je computer openzet voor kwaadaardige software en bedoelingen. En spyware, welke informatie van je computer verzamelt om hier misbruik van te maken.

Specifieke Nieuwe Dreigingen

Recentere bedreigingen zoals phishing, ransomware-aanvallen en zero-day exploits vormen een steeds groter risico. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze dreigingen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Met de toename van werken op afstand zijn er nieuwe uitdagingen en risico’s op het gebied van cybersecurity ontstaan. Zorg ervoor dat je thuisnetwerk en werkapparatuur goed beveiligd zijn.

Gebruik van VPN’s

Het gebruik van Virtual Private Networks (VPN’s) biedt een extra laag van beveiliging. VPN’s versleutelen je internetverbinding wat vooral bij het gebruik van openbare WiFi netwerken aan te raden is. De uitgebreidere Internet Security pakketten beschikken ook over VPN functies, echter zijn deze vraag vrij beperkt. De beste VPN diensten vindt u hier.

Mobiele Beveiliging

Antivirus software is niet alleen belangrijk voor je computer, maar ook voor je mobiele apparaten. Smartphones en tablets zijn eveneens kwetsbaar voor aanvallen, dus zorg ervoor dat deze ook goed beveiligd zijn.

Een goedkope verzekering

De schade van een virus of andere malware, zoals ransomware, kan aanzienlijk zijn. Naast de tijd die het kost om zaken te herstellen, kan het zijn dat je computer opnieuw moet worden ingesteld en dat je kosten moet maken om bestanden terug te halen. Je kunt ook je bestanden kwijtraken. Die schade is niet in geld uit te drukken.

Voor een paar tientjes per jaar ben je met een betaald programma goed beschermd tegen virussen en andere vormen van cybercrime. Een goed en volledig antivirus pakket, de beste virusscanner, is dan ook een no-brainer.

Gebruik minimaal een gratis antivirus programma. Wil je meer zekerheid, kies dan voor een betaald en uitgebreid programma. Wil je besparen op de kosten van een volledig antivirus programma, maak dan gebruik van een pakket waarbij je voor een paar jaar en/of meerdere apparaten tegelijk een abonnement kunt afsluiten. De meeste programma’s bieden je dan een interessante korting. Tegenwoordig kun je al drie apparaten, zoals je smartphone, laptop en/of tablet, beschermen voor minder dan 30 euro per jaar.